Sahabat Followers

Rabu, 4 Julai 2012

First Time Jumpa Incik Za'afaran :)

بسم الله الرحمن الرحيم
"Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang"
Assalamualaikum…



Emmm.. macam tu lah gamaknye bunyi entry kali ni.. serius??? Gelak2.. mu semua pernah ke jumpe incik zaafaran ni.? Hahaha bukan ape, ambe  teruja face to face dengan zaafaran ni.. yelah selama ni teringin nak tahu , ape rupa lah bentuk nye..sedikit pengenalan ::

Saffron / Za'faran / Kuma-kuma atau nama saintifiknya, Crocus Sativus Linneaus merupakan bunga yang terwangi di dunia.

******
Suatu hari tu, r0omate ambe yang tunjuk..dia kab0 ini lah zaafaran. Senang je nak dapat, bersepah kat k0ta bharu (r0omate d0k KB).Banyak khasiat kab0nye lagi. Ambe p0n buat2  tak tahu lah rasa apa .. tapi memang bagus p0n khasiatnye . Wktu tu ro0mate ambe mas0kkn zaafaran tu kat dalam air, biar ia larut.. bukan letak bunganye setembul ke dalam air.

 Ni ha rupanya >> xtahu lah rasa apa. Maka , cik r0omate p0n bercerita tentang khasiatnya :

" Mencerdaskan minda, penyakit radang paru-paru, sakit tekak dan tonsil
" Sebarang masalah kulit, menghindarkan batuk dan selsema
" Sakit kepala atau migrane dan asma" Muntah-muntah, penyakit buah pinggang
" Gila babi atau sawan, sukar tidur malam (insomnia)
" Demam. Masalah limpa, pembuka selera makan, penyakit kanser, lumpuh
" Bengkak hati atau hipatitis A dan B
" Memudahkan penghadaman, menghilangkan bau mulut
" Membuang angin dan asid yang berkumpul dalam perut
" Menambahkan tenaga zahir dan batin
" Masalah mati pucuk, sembelit
" Pertumbuhan akal dan fizikal bayi serta kanak-kanak
" Awet muda dengan kulit cerah dan bersih
" Bahan penenang bagi masalah kemurungan & runsing
" Mengurangkan kesakitan pada kanak-kanak ketika tumbuh gigi
" Melancarkan perjalanan haid yang tidak menentu
" Menguatkan ingatan dan menghilangkan keletihan
" Menyembuhkan sakit perut, pening, sakit gigi, sakit mata dan pelbagai penyakit lain, insya' Allah…
*******

Selain tu, bnyk lagi.. tapi better mu semua g search kt mr.g0oglE.. HEHEHE
Bukan ape , berpage2 plak entry ni nanti .. ape2p0n I like Za’afara, sebab ke’purplE’2lan . selamat mencuba lah..terbaiklah Zaafaran! Indahnya ciptaanMU Ya Rabbi ::



 ::والله أعلم::



1 ulasan:

Yaya Azura aka Naz Azra berkata...

zaafaran mmg bnyak khasiat..kalau jd cream muka wangi je baunya..cantik kan bunga ni.